Home Обичаи Обичајот „Лазарки“

Обичајот „Лазарки“

32 views
0

📷 Институт за старословенска култура

Дали знаете дека обичајот „Лазарки“ е впишан во листата на заштитено нематеријално културно наследство на Македонија? Тоа го има направено Институтот за староловенска култура од Прилеп со тоа што поединечно ги има евидентирано  Лазарките од Струшко Поле и Лазарките од Дримкол, од причина што обичаите, песните, ората и носиите на овој ист обичај се разликуваат меѓу себе во двата региона. Ова е еден краткометражен етнофилм за Лазарките од теренските истражувања на Институтот во 2013 година. Тука ќе ги видите сите обичаи што младите ги прават за време на овој празник.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.